صفحه اصلی فروشگاه آنلاین محصولات اخبار رویدادها ارتباط با ما درباره ما خواندنیها English
 
 

  • انواع فرش

    انواع فرش از نظر جنس پرز


    1ـ فرش های تمام پشم:
    جنس پرز اين گونه فرشها پشمی بوده و رجشمار آنها معمولاً كمتر از 40 مي‌باشند. چنانچه جنس چله و پود زير آنها نيز همچون كه در بين عشاير و كوچ‌نشينها و تركمنها متداول است از پشم انتخاب شود به آنها فرش تمام پشم مي‌گويند.

    2ـ فرش كرك:
    جنس پرز اين نوع فرش ها از الياف ظريف و بلند پشمی تهيه شده است و جنس چله آنها پنبه يا ابريشم مي‌باشد و اغلب در رجشمارهای بين 40 تا 50 بافته مي‌شوند.

    3ـ فرش ابريشمي:
    پرز اينگونه فرش ها تماماً از جنس ابريشم بوده و چنانچه چله آنها نيز ابريشم باشد اصطلاحاً به آنها تمام ابريشم مي‌گويند و اغلب در رجشمار 50 به بالا بافته مي‌شوند.

    4ـ فرش كف ابريشم (بوم ابريشم):
    فقط پرزهای زمينه اين نوع فرش ها از جنس ابريشم بوده و بقيه پرزها اغلب از جنس كرك انتخاب مي‌شوند و چون پرزهای ابريشمی برعكس پرزهای پشمی به راحتی مي‌خوابند و از ارتفاع خود كم مي‌كنند اجزا طرح و نقوش كه از جنس كرك مي‌باشند حالت برجسته گرفته و فرش را به حالت گل برجسته در مي‌آورند.

    5ـ فرش گل ابريشم:
    اين نوع فرش ها برعكس كف ابريشم مي‌باشند يعنی جنس پرزهای زمينه كرك نقوش و اجزا طرح بعضا با ابريشم بافته مي‌شوند. وجود ابريشم به کار رفته در گلها و نقوش باعث جلوه بيشتر طرح می شود.



    6ـ فرش گرده ابريشم:
    بافت اين نوع فرش ها كه در نايين، اردستان و اصفهان بيشتر متداول مي‌باشد به اين صورت است كه جنس پرزهای خطوط اطراف نقوش و طرحها را كه اصطلاحاً به آنها گرده مي‌گويند از ابريشم انتخاب مي‌نمايند. ضمناً به منظور افزايش جلوه و زيبايی در اين نوع فرش ها اكثراً گرده‌ها را با ابريشم سفيد مي‌بافند.

    7ـ فرش صوف:
    در زمينه اين نوع فرش ها به جای گره صرفاً از پود زير و رو استفاده مي‌شود. گاهی جنس پود رو از فلزات گرانبها مانند طلا يا نقره انتخاب مي‌نمايند. از اين رو نقوشی كه بافته شده‌اند حالت برجسته پيدا می کند


    انواع فرش از نظر اندازه
    تذكر: با توجه به دستبافت بودن اينگونه فرش ها احتمال چند سانتيمتر اختلاف را بايستی در اندازه آنها درنظر گرفت.

    1ـ قالي:
    به فرش هايی گفته مي‌شود كه مساحت آنها 6 مترمربع و يا از آن بيشتر باشند كه معمولاً در ابعاد 3×2، 5/3×5/2، 4×3، 5×5/3، 6×4، 7×5، 10×6 متر و ... باشند.

    2ـ كلگي:
    ابعاد اين گونه فرش ها معمولاًً 3×5/1، 3×70/1، 5/3×2 متر مي‌باشد. بافت كلگی بيشتر در قديم و در ميان چادرنشينان و روستاييان معمول بوده است.

    3ـ كناره:
    از اين نوع فرش ها در قديم برای پوشاندن فضاهای خالی كناره فرش تا ديوار استفاده مي‌شده است وليكن امروزه با آن معمولاً راهروها و راه‌پله‌ها را مفروش مي‌نمايند و پهنای آنها عموماً از 70 تا 110 سانتيمتر و طول آنها 5/2 الی 8 متر است.


    4ـ قاليچه:
    قاليچه‌ها فرش های كوچكی هستند كه عموماً در ابعاد 20/2×40/1 متر بافته مي‌شوند.
    5ـ پرده‌اي
    اندازه فرش های پرده ای معمولا 5/2 * 5/1 متر می باشد. اين نوع فرش در مدخل اتاق يا سالنها نصب می گردد.

    6ـ ذرع و نيم:
    اين نوع فرش ها عموماً در ابعاد 156×104 سانتيمتر تهيه مي‌شوند بافت اين نوع فرش ها بيشتر در مناطق فارسی باف رايج است لذا با توجه به اندازه ذرع فارسی كه 104 سانتيمتر است و اضافه كردن نيم ذرع به آن (156=52+104) طول اين نوع فرش ها 156 سانتيمتر مي‌گردد.

    7ـ ذرع و چارك:
    ابعاد اين نوع فرش ها عموماً 130×80 سانتيمتر مي‌باشند و بافت آنها نيز بيشتر در مناطق فارسي‌باف رايج است.

    8ـ پشتي:
    به فرشهايی گفته مي‌شود كه عرض آنها از 50 تا 80 سانتيمتر و طول آنها از 80 تا 120 سانتيمتر مي‌باشد و متداولترين اندازه پشتی 90×60 و يا 120×60 سانتيمتر مي‌باشد. در نواحی گرگان و بجنورد به نوعی از پشتيها كه پشت آنها گليم‌بافی شده است و مانند يك كيسه دردار تهيه‌شده‌اند قارچين مي‌گويند.

    9ـ پادري:
    به اندازه پاگرد در ورودی كه معمولاً 70×50 است بافته مي‌شوند.

  • بازگشت